JACQUES TATI CIKLUS FILMOVA – ulaz slobodan

Za sve istinske filmoljupce  kino „Velebit“ pripremilo je posebnu poslasticu: ciklus filmova Jacquesa Tatija – glumca, scenarista i redatelja, pravim imenom Jacques Tatischeff, koji je u anketi časopisa “Entertaiment Weekly” izabran  na 46. mjesto na popisu 50. najznačajnijih redatelja svih vremena, unatoč malom broju filmova koje je snimio.

Prepoznatljiv lik svog alter-ega gospodina Hulota Tati će uvodi u svom drugom dugometražnom filmu Odmor gospodina Hulota (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953), a bit će protagonist i u filmovima: Moj ujak (Mon oncle, 1958) koji osvaja Oscara u kategoriji najboljega stranog filma 1959. i specijalnu nagradu žirija u Cannesu 1958. godine te Play Time (1967) koji nakon tri godine snimanja doživljava komercijalni neuspjeh i Tatijev financijski krah nakon što je u film uložio sve svoje novce.

Unutar ciklusa u kinu „Velebit“ moći ćete pogledati filmove Odmor gospodina Hulota 23. listopada u 18:00 sati, Moj ujak, 27.listopada  u 18:00 sati i Vrijeme igre 29.listopada  u 18:00 sati.

Ulaz na sve tri projekcije je besplatan, a održavaju se  uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

BIOGRAFIJA

Glumac, scenarist i redatelj, pravim imenom Jacques Tatischeff, potomak je ruske aristokracije (djed po očevoj strani bio je general i vojni ataše u ruskoj ambasadi u Parizu) što mu je omogućilo kvalitetno školovanje. Ipak, Jacques je u adolescentskim danima najviše interesa pokazivao za sport i pantomimu, oponašajući nakon treninga situacije s terena. Oduševljeni viđenim, kolege su mu predlagali da svoje nastupe izvede i na pozornici, što Tati kasnije i čini uspješno nastupajući u kazalištima i glazbenim dvoranama Pariza tijekom tridesetih godina 20. stoljeća. Nastup i gegove prenosi u kratkometražne filmove poput Oscar, champion de tennis (1932) Jacka Forrestera i Soigne ton gauche (1936) Renéa Clémenta gdje Tati uz glumu, surađuje i kao scenarist. Okušava se i kao koredatelj filmom Gai dimanche (1935), no tek nakon Drugog svjetskog rata samostalno režira, piše i glumi u kratkometražnom L’école des facteurs (1947), komičnom prikazu poštara. Potaknut velikim uspjehom filma, Tati ga prerađuje u prvo dugometražno djelo Jour de fęte (1949). Film je doživio velik uspjeh, a iako su snimljene i crno-bijela i verzija u boji, zbog tehničkih problema kolor verzije, prikazivana je isključivo crno-bijela sve do 1995. godine kada je film restauriran u boji. U prvom dugometražnom filmu Tati postavlja stilske temelje koji karakteriziraju njegovo stvaralaštvo. Bez klasične radnje i profesionalnih glumaca, njegove filmove čini niz situacija i gegova u kojima je dijalog sveden na minimum, dok su pozadinski zvukovi pojačani kako bi naglasili radnju. Odnos čovjeka koji zadržava djetinju naivnost i prostodušnost suprotstavljena je aspektima modernog doba s pratećom tehnologijom. Prepoznatljiv lik svog alter-ega gospodina Hulota Tati će uvesti već u svom drugom dugometražnom filmu Odmor gospodina Hulota (Les vacances de Monsieur Hulot, 1953), a bit će protagonist i u filmovima: Moj ujak (Mon oncle, 1958) koji osvaja Oscara u kategoriji najboljega stranog filma 1959. i specijalnu nagradu žirija u Cannesu 1958. godine te Play Time (1967) koji nakon tri godine snimanja doživljava komercijalni neuspjeh i Tatijev financijski krah nakon što je u film uložio sve svoje novce. Ipak, Tati uspijeva snimiti još jedan film s gospodinom Hulotom Trafic (1971), nakon kojeg je uslijedio niskobudžetni film za švedsku televiziju Parade (1974). Realizaciju posljednjeg projekta prekinula je nenadana smrt od plućne embolije 5. studenog 1982. godine u Parizu.

Odmor gospodina Hulota

Les vacances de M. Hulot, igrani, 1953

REŽIJAJacques Tati

23. listopada 2019. u 18:00 sati

ULOGE:

Jacques Tati (gdin. Hulot),

Nathalie Pascaud (Martine),

Micheline Rolla (teta),

Valentine Camax (Engleskinja),

Louis Perrault (Fred)

SCENARIJ:

Pierre Aubert,

Jacques Lagrange,

Henri Marquet,

Jacques Tati

FOTOGRAFIJA:

Jacques Mercanton,

Jean Mousselle

SADRŽAJ:

Gospodin Hulot dolazi na odmor u hotel na francuskoj obali. Iako simpatičan i ugodan ostalim ljudima u hotelu, ubrzo će njegov odmor postati napor svima ostalima. Kamo god krene nevolje ga prate u stopu, a on sam istovremeno je potpuno nesvjestan kaosa koji izaziva. Priča filma prati događaje na odmoru detaljnošću koja je inače tipična za filmove Bustera Keatona ili Charliea Chaplina.

Moj ujak

Mon oncle, igrani,, 1958

REŽIJAJacques Tati

27. listopada 2019. u 18:00 sati

ULOGE:

Jacques Tati (gdin. Hulot),

Jean-Pierre Zola (Charles Arpel),

Adrienne Servantie (gđa. Arpel) Lucien Frégis (gdin. Pichard),

Betty Schneider (Betty)

SCENARIJ:

Jacques Tati

FOTOGRAFIJA:

Jean Bourgoin

SADRŽAJ:

Gospodin Hulot je nezaposleni pripadnik radničke klase koji živi u stanu u starom dijelu Pariza. Budući da nema posla, on prati nećaka Gérarda do škole i natrag do doma gdje dječak živi s majkom, Hulotovom sestrom i njezinim mužem gospodinom Arpelom, vlasnikom tvornice plastike. Oni pripadaju višoj klasi što vole pokazivati minimalistički uređenim domom krcatim modernim uređajima.

Vrijeme igre

Play time, igrani, 1967

REŽIJAJacques Tati

29. listopada 2019. u 18:00 sati

ULOGE:
Jacques Tati (gdin. Hulot),

Erika Dentzler (gđa. Giffard),

André Fouché (voditelj restorana),

Billy Kearns (gdin. Schultz),

Valérie Camille (tajnica gdina. Lacsa)

SCENARIJ:

Jacques Lagrange,

Jacques Tati

FOTOGRAFIJA:

Jean Badal,

Andréas Winding

SADRŽAJ:

Nekolicina američkih turista stiže u Pariz na jednodnevnu turu razgledavanja. No, grad se uvelike promijenio i od nekadašnjeg romantičnoga grada postao moderna, hladna metropola sazdana od stakla i čelika. U gradu je i gospodin Hulot koji ima sastanak s jednim službenikom. Izgubivši se u gradu, odlazi na izložbu inovacija i potom susreće starog prijatelja iz vojske.