Retrospektiva Xaviera Dolana u kinu Velebit

Xavier Dolan

Za sve filmoljupce kino Velebit pripremilo je filmsku poslasticu – retrospektivu filmova Xaviera Dolana, poznatog kanadskog „wunderkinda“, glumca, redatelja, scenarista, producenta i montažera.

Program započinje  9.lipnja projekcijom nagrađivane egzistencijalne drame i redateljevog prvijenca ‘Ubio sam majku’ (2009.), kojeg je Dolan režirao u dobi od svega 19 godina.

10.lipnja na programu je nagrađivana, provokativna, romantična drama ‘U svakom slučaju, Laurence’ (2012.), kojom se Dolan potvrdio kao promišljen i zreo filmaš formiranog umjetničkog senzibiliteta, što potvrđuju i brojne nagrade na filmskim festivalima.

11.lipnja na programu je egzistencijalna psihološka drama s elementima trilera ‘Tom na farmi’ (2013.), koja je na festivalu u Veneciji ovjenčana nagradom FIPRESCI.

Retrospektiva se nastavlja 16.lipnja psihološkom egzistencijalnom dramom ‘Mama’ (2014.), koju mnogi smatraju njegovim najuspjelijim filmom. Na festivalu u Cannesu ovjenčan je Nagradom žirija.

Program završavamo obiteljskom psihološkom dramom ‘Samo je kraj svijeta’ (2016.), ovjenčanom Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija u Cannesu 17.lipnja.

Uoči projekcije filma „Ubio sam majku“ u utorak, 9. lipnja u 20:00 sati, uvodnu riječ u stvaralaštvo Xaviera Dolana dat će Karla Lulić, redateljica, scenaristica i producentica te predsjednica udruge „Dobar film“.

Sve projekcije započinju u 20:00 sati. Retrospektiva se održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, a cijena ulaznice je 15,00 kn.