REVIJA NEAMERIČKOG I EUROPSKOG FILMA

Revija neameričkog filma - reklama

od 3. do 9. siječnja 2019.

IZGARANJE 
3. i 4. siječnja 2019. 
u 20:10 sati 
Redatelj: Lee Chang-dong
Scenarist: Jungmi Oh, Chang-dong Lee (prema kratkoj priči Harukija Murakamija
Producent: Lee Chang-dong, Gwang-hee Ok
Produkcijska kuća: Pine House Film,NHK,Now Films
Direktor fotografije: Kyung-pyo Hong
Montaža: Da-won Kim, Hyun Kim
Glazba: Mowg
Glumci: Ah-in Yoo, Jong-seo Jun, Steven Yeun
Zemlja: Južna Koreja
Godina: 2018.
Trajanje: 148′

Dobitnik nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Jongsu je dvadeset i nešto godišnji dostavljač koji na poslu susreće Haemi, djevojku koju je poznavao u djetinjstvu, ali o kojoj godinama nije razmišljao. Podsjetivši ga da se prema njezinom fizičkom izgledu odnosio okrutno (čega se Jongsu uopće ne sjeća) ova prekrasna djevojka zavede dostavljača čime započinje njihova nagla veza. Međutim, uskoro Haemi zamoli Jongsua za uslugu: dok se ona nalazi na putovanju u Africi, on bi joj trebao pripaziti na mačku. Jongsu, naravno, pristaje premda započinje sumnjati u njezine osjećaje prema njemu, pogotovo nakon što se Haemi s putovanja vrati s Benom – zagonetnim mladićem i svojim novim (bogatim) prijateljem.

Nagrade i festivali
Cannes Film Festival 2018. – nagrada FIPRESCI za najbolji film, nagrada Vulcain za najbolju scenografiju
Toronto International FIlm Festival 2018.
Munich Film Festival – nominacija za najbolji međunarodni film

Životopis redatelja
Lee Chang-dong karijeru je započeo u kazalištu nakon čega je postao književnikom. Svoj filmski debi ostvario je filmom ‘Green Fish0’, jedinstvenim korejskim film-noirom. Svojim sljedećim filmovima, ‘Peppermint Candy’ i ‘Oasis’ osvaja hvalospjeve kritike i dobiva međunarodna priznanja među kojima i Srebrno lava za najbolju režiju na festivalu u Veneciji za film ‘Oasis’. Godine 2003. imenovan je ministrom obrazovanja i turizma, a nakon završetka dužnosti režira svoj četvrti igrani film ‘Secret Sunshine’ za kojeg glumica Jeon Do-yeon osvaja nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu 2007. godine. Svojim petim filmom ‘Poezija’ osvaja nagradu za najbolji scenarij u Cannesu te niz drugih prestižnih nagrada na raznim nacionalnim i međunarodnim festivalima. Njegov posljednji film ‘Izgaranje’ ove je godine u Cannesu osvojio prestižnu nagradu FIPRESCI.

 

DOGMAN (kategorizacija 15)
5. i 6. siječnja 2019.
u 20:10 sati
Scenarist: Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
Producent: Paolo Del Brocco, Matteo Garrone, Jean Labadie, Jeremy Thomas
Produkcijska kuća: Archimede, Le Pacte, Rai Cinema
Direktor fotografije: Nicolai Brüel
Montaža: Marco Spoletini
Glazba: Michele Braga
Glumci: Marcello Fonte, Alida Baldari Calabria, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano
Zemlja: Italija
Godina: 2018.
Trajanje: 102′
Početak prikazivanja: 19. 11. 2018.

Okarakteriziran kao „urbani vestern“, radnja trilera Dogman odvija se u talijanskom predgrađu negdje između velikog grada i divlje prirode. Dogman je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju. Snimljen prema istinitoj priči koja se odvila prije 30 godina, film Dogman istražuje ljudsku nasilnost skrivenu u svakome od nas. Glavni lik filma je Marcello, vlasnik salona, koji se odjednom nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

Nagrade i festivali
Cannes Film Festival 2018. – nagrada za najboljeg glumca (Marcello Fonte), Palm Dog, nominacija za Zlatnu palmu
Međunarodno društvo filmofila – nagrada ICS Cannes
Jerusalem Film Festival 2018. – nagrada za najbolji međunarodni film
Toronto International Film Festival 2018.
Europske filmske nagrade 2018. – nagrada za najboljeg glavnog glumca (ukupno četiri nominacije)

Životopis redatelja
Matteo Garrone rođen je 1968. godine u Rimu. Godine 1996. osvaja nagradu Sacher d’Oro pod pokroviteljstvom Nannija Morettija za svoj kratki film ‘Silueta’, a koji je u konačnici postao jedna od tri epizode njegova prvog dugometražnog filma ‘Land in Between’. Godine 2008. osvaja Europsku filmsku nagradu i nagradu David di Donatello u kategoriji najboljeg redatelja za film ‘Gomora’. S filmom ‘Reality’ iz 2012. godine osvaja nagradu Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu, a 2015. godine s filmom ‘Tale of Tales’ ulazi u službenu kompeticiju za Zlatnu palmu. Njegov najnoviji film je ‘Dogman’ koji je na ovogodišnjem Cannesu osvojio nagradu za najboljeg glumca.

 

OBITELJSKE VEZE
7. i 9. siječnja 2019.
u 20:10 sati
Redatelj: Hirokazu Kore-eda
Scenarist: Hirokazu Kore-eda
Produkcijska kuća: AOI Promotion, Fuji Television Network, GAGA
Direktor fotografije: Ryûto Kondô
Montaža: Hirokazu Kore-eda
Glazba: Haruomi Hosono
Glumci: Kirin Kiki, Lily Franky, Sôsuke Ikematsu
Zemlja: Japan
Godina: 2018.
Trajanje: 121′
Početak prikazivanja: 3. 1. 2019.

Radnja filma ‘Obiteljske veze’, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu plaću, obitelj uglavnom preživljava od bakine mirovine. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na malu djevojku koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema novopridošlici. Premda je obitelj siromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident ne otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Nagrade i festivali
Cannes Film Festival 2018. – dobitnik Zlatne palme, Velika nagrada žirija
Munich Film Festival 2018. – nagrada ARRI/OSRAM
Toronto International Film Festival 2018.

Životopis redatelja
Hirokazu Kore-eda rođen je 1962. godine u Tokiju. Godine 1995. ostvaruje redateljski debi filmom ‘Maborosi’ s kojim osvaja nagradu Osella na festivalu u Veneciji. Međunarodni uspjeh postiže 1998. godine s filmom ‘After Life’, a njegov naredni uradak ‘Like Father, Like Son’ iz 2013. godine osvaja nagradu žirija na festivalu u Cannesu te nagrade publike na festivalima u San Sebastijánu, Vancouveru i São Paulou. S filmom ‘Our Little Sister’ 2015. godine nalazi se u službenoj kompeticiji Cannesa, a 2017. godine s filmom ‘The Third Murder’ ulazi u službenu kompeticiju festivala u Veneciji. Najnovijim filmom ‘Obiteljske veze’ osvaja Zlatnu palmu u Cannesu.

 

DJEVOJKA
8. siječnja 2019. u 20:10 sati
9. siječnja 2019. u 18:00 sati
Redatelj: Lukas Dhont
Scenarist: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Producent: Dirk Impens
Produkcijska kuća: Menuet Producties, Frakas Productions, Topkapi Films
Direktor fotografije: Frank van den Eeden
Montaža: Alain Dessauvage
Glazba: Valentin Hadjadj
Glumci: Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens
Zemlja: Belgija
Godina: 2018.
Trajanje: 105′
Početak prikazivanja: 13. 12. 2018.

Lara je 15-godišnja djevojka koja se upravo s ocem Mathiasom i mlađim bratom preselila u novi grad kako bi mogla pohađati jednu od najpoznatijih i najboljih belgijskih plesnih akademija. Cijelog svog života Lara sanja o tome da postane vrhunska balerina. Uz podršku svog oca, ona se svom silom trudi dokazati u novoj školi. Međutim, do izražaja uskoro dolaze njezine adolescentske frustracije i nestrpljivost uslijed shvaćanja da se njezino tijelo ne može toliko lako prilagoditi striktnoj disciplini baleta zbog činjenice što je Lara rođena kao dječak. Prvi dugometražni film belgijskog redatelja Lukasa Dhonta ove je godine osvojio čak četiri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu – nagradu FIPRESCI, nagradu Zlatna kamera, nagradu Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca.

Nagrade i festivali
Filmski festival u Cannesu – nagrada FIPRESCI, nagrada Zlatna kamera, nagrada Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca (Victor Polster).
Filmski festival u San Sebastiánu – nagrada publike za najbolji europski film, nagrada Sebastiane za najbolji film
Europske filmske nagrade 2018. – nagrada za najveće redateljsko otkriće (ukupno tri nominacije)

Životopis redatelja
Lukas Dhont nadolazeći je mladi snimatelj i redatelj iz Belgije koji je diplomirao umjetničku akademiju KASK u Gentu. Sa svoja dva kratka igrana filma ‘Corps Perdu’ i ‘L’infini’ osvojio je nekoliko nagrada uključujući i one na filmskim festivalima u Gentu i Leuvenu, a film ‘L’infini’ bio je čak i belgijski kandidat za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji kratkog igranog filma. Uz kratke filmove, Lukas je režirao nekoliko glazbenih spotova u kojima je vidljiv njegov univerzalan filmski stil i snažan interes za vizualne teme povezane s mladošću. Godine 2014. nominiran je za prestižnu nagradu MIA za glazbeni spot ‘Strange Entity’ u izvedbi grupe Oscar and The Wolf.