O KINU

Kino Velebit jedno je od najuspješnijih nezavisnih kina u Republici Hrvatskoj koje kombinira mainstream program s europskim, neameričkim, nacionalnim, kinotečnim i art naslovima, što se pokazalo kao pun pogodak. Kvalitetan program prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar, koji uz Grad Koprivnicu, sufinancira jedan dio posebnih programa. Jedno je od kina s najvećim brojem projekcija na razini godine (u nezavisnoj mreži kina): radnim danom održavaju se tri kino projekcije, a vikendom četiri. Za škole i vrtiće te zainteresirane grupe organiziraju se kinoprojekcije u prijepodnevnom i ranom popodnevnom terminu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Kino Velebit u Koprivnici jedno je od najuspješnijih u Hrvatskoj sa stalnim rastom broja gledatelja i visokim omjerom posjeta u odnosu na broj sjedala.

Kino program u našem kinu brižljivo se bira: kreiramo ga kombinirajući „main stream“ program (blockbustere)  s europskim i nacionalnim filmovima. Želja nam je koprivničku publiku naviknuti na gledanje europskih i nacionalnih filmova te povećati broj gledatelja na tim projekcijama.  

Već tri godine, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom,  u kinu se održavaju i senzorne projekcije  za djecu s poteškoćama senzorne integracije. Filmovi koji se prikazuju su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom “kino za sve kino, dostupno svima”. Na senzorne projekcije dobrodošla su sva djeca, ne samo ona sa senzornim poteškoćama. Na taj način ruše se predrasude i stereotipi te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

Ulažemo trud i u educiranje mlade publike – već 5 godina u suradnji s UO Bacači sjenki održavaju se filmske radionice FROOOM, na kojima osnovnoškolci uče kako nastaje film i što se sve događa iza kamere. U 2020. godini po prvi smo put organizirali i filmske radionice za odrasle, koji su u dva seta dvodnevnih, cjelodnevnih radionica obrađivali teme scenarija, montaže i produkcije. S obzirom da se pokazao interes za ovakav tip radionica, svakako će se nastaviti njihova provedba.

U 2019. godini u kino smo uspjeli privući mlađu generaciju (15+) , što nam je bio razlog da uložimo 84.000 vlastitih sredstava za moderniziranje opreme – kino smo opremili novim, većim srebrnim Harknessovim platnom, čime smo dobili wall-to-wall ekran. Modernizaciji smo doprinijeli i opremanjem novim procesorom zvuka Dolby cp750. Ulaganje u modernizaciju pokazalo se kao pun pogodak jer se broj gledatelja u kinu povećao, tako da smo u 2019.godini imali rekordan broj posjetitelja – 39 269.

Bogati program kina Velebit rezultat je suradnji s međunarodnom umjetničkom i proizvodnom platformom za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti „Bacači sjenki“, s udrugom „Dobar film“, s udrugom za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Hrvatskim filmskim savezom te drugim udrugama i institucijama.

Raspored sjedenja u kinu Velebit

EKRAN KINA (PLATNO)

Tlocrt partera
PARTER
Tlocrt balkona
BALKON